Deze week aandacht voor een Nederlandse ontwerper; Gerard van den Berg (1947).
Gerard van den Berg is een onderzoeker en levensgenieter. Creativiteit en vakmanschap karakteriseren de ontwerpen van de Nederlandse designer. Als zoon van een meubelmaker leerde hij de fijne kneepjes van het vak in het bedrijf van zijn vader. Daarna volgde hij een technische opleiding voor meubelmaker aan de MTS in Rotterdam. Hij reisde als backpacker de hele wereld over, om zijn horizon te verbreden. Tijdens deze reizen ontstond zijn voorliefde voor natuurlijke vormen en materialen. Dit is nog steeds terug te zien in zijn ontwerpen.
Samen met zijn broer Paul, heeft Gerard van den Berg later Montis opgericht, waar hij tot 1990 als vaste ontwerper heeft gewerkt. Sinds de oprichting heeft Gerard van den Berg een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en uitbouw van de Montis collectie. Eetkamerstoel Chaplin en fauteuil Charly zijn ware design iconen geworden. Montis Geraldine is vervolgens een mooie variatie op de iconische Chaplin eetkamerstoel.
‘’Ik probeer de enkelvoudige, pure vorm vast te houden vanaf de eerste schets tot en met de uiteindelijke productie. Een idee wordt er volgens mij niet beter van als je er steeds meer dingetjes aan gaat toevoegen. De kracht zit in de essentie van het uitgangspunt, niet in de opsmuk. Zo gauw je die nodig hebt, ontbreekt er kennelijk iets aan het idee zelf.’’
Tijdens zijn lange carrière ontving Gerard van den Berg diverse prijzen, waaronder de Kho Liang Prijs (1984), de Mobilia vernieuwingsprijs (1990), de prijs voor Binnenhuisarchitectuur (1991) en de prijs voor het beste Nederlandse meubelontwerp (1984 en 1997).
Tegenwoordig maakt Van den Berg ook deel uit van het Design on Stock ontwerpersteam. De Limec fauteuil, Djenné fauteuil en Gola eetkamer stoel zijn enkele ontwerpen van hem. Bij ons in de showroom kunt u diverse modellen van Gerard van den Berg van de diverse designmerken als Montis en Design on Stock bewonderen.
‘’Ik geniet ervan om als ontwerper mooie dingen te bedenken en die vervolgens als vakkundig vormgever te concretiseren. Daarbij is het fantastisch dat je creaties door veel verschillende mensen uit allerlei culturen worden gewaardeerd. Dat bevestigt je in het idee dat de kwaliteit van een goed ontwerp universeel is.’’