Gelderland bestaat als sinds 1935, en vanwege de voorliefde voor Scandinavisch design van de oprichter vormde dit direct de basis van hun designfilosofie. Ze zijn in Culemborg gestart en zitten daar vandaag de dag nog steeds. Het aanbod is alleen wat verder uitgebreid: van robuuste stoelen van kersenhout naar complete collecties die in samenwerking met gerenommeerde designers zijn gemaakt. Het merk Gelderland heeft zich door de jaren heen sterk ontwikkeld in stijl: van de op Deens design geïnspireerde strakke vormen in de jaren 70 naar barok in het laatste decennium van de 20e eeuw.
Toonaangevend design
Moderne vormgeving en hoekige vormen zijn het tastbare bewijs van de twee belangrijkste pijlers voor de Gelderland meubelen: duurzaamheid en zitcomfort. De ontwerpen van alle Gelderland meubels staan bekend door de strakke lijnen, zitcomfort, tijdloosheid en het feit dat de meubels erg lang mooi blijven. Er zit dan ook niet voor niets 20 jaar garantie op de beukenhouten romp!
Alle ontwerpen komen van de hand van bekende designers: Henk Vos met de 4800 bank, Jan des Bouvrie, Scholten & Baijings, Bertjan Pot, Pieke Bergmans, ze hebben allemaal bijgedragen aan de herkenbaarheid van de Gelderland banken en andere meubelen.
Hollands ambacht
Kenmerkend is het ambacht waar ieder meubelstuk mee wordt gemaakt. Alle designmeubels worden door vakmensen met de hand gemaakt van kwaliteitsmateriaal. Volledig in lijn met deze filosofie is er ook goed nagedacht over de praktische waarde van de Gelderland banken en fauteuils: ze hebben een uitgedacht systeem waarbij hoezen met strips in de romp worden vastgezet. Dit stelt u in staat om de bekleding te verwisselen als u, uw interieur veranderd, of als u simpelweg eens een andere kleur bank wilt! Daarnaast is het ideaal om de hoezen te reinigen als dit nodig is.
Gelderlandfabriek 2.0.
De meubelfabrikant was tot eind 2002 gevestigd in de oude, karakteristieke locomotiefloods aan de Stationsweg in Culemborg. Toen Gelderland een nieuw pand in dezelfde plaats betrok, is er voor de oude fabriek een nieuw plan ontwikkeld. Vanaf 2016 is het een cultuurcomplex met horeca. Een groep zelfstandigen heeft zich hard gemaakt om het erfgoed van het culturele pand te behouden en er een passende bestemming voor te vinden. Er zullen niet alleen werkplaatsen en ateliers komen, het complex beschikt ook over een evenementenzaal, restaurant en flexruimtes.
Kun je geen genoeg krijgen van deze vorm van Dutch Design, of wil je graag met eigen ogen zien wat de oorsprong is van jouw Gelderland bank, dan is een bezoek aan de Gelderlandfabriek zeker de moeite waard!